Pages

Tuesday, January 19, 2010

pavlova......


picture credit google search


Hihihi semalam akhirnya menjadi jugak angan angan aku nak try buat pavlova...
senang jugak rupanya nak buat, simple, bahan pun sangat minimal..aku amik resipi dr internet je tapi mmg menjadi la resipi dia...aku amik dari joyofbaking.com

Bahan-bahan meringue
4 biji putih telur
1 cawan gula castor (tapi aku rasa manis amattt..maka next time kena kurangkan)
1/2 sudu teh vineger
1/2 sudu besar tepung jagung

cara buat..
pukul putih telur hingga kembang (sila guna mesin ya..kalau guna tangan sampai pagi esok pun tak tentu kembang)...dah kembang masukkan gula 1 sudu pada 1 masa...pukul lagi hingga kembang..(pastu cek kalau cubit ada rasa ketulan gula sila pukul lagi sampai smooth)..agak agak dah rasa kembang, smooth, fluffy boleh la stop pukul, masukan/tabur vineger dgn tepung jagung dan flip over cepat cepat...pas tu dah boleh la letak atas pelapik/rak untuk di bakar...

note...sila pre heat oven anda sebelum bakar ya...suhu 130C, bakar selama 1jam 15 minit or sampai dia kekuningan...lepas dah masak itu meringue, buka pintu oven tu bagi sejuk sendiri dalam oven (jgn keluarkan!!!)..time sejuk tu meringue tu kadang kala akan crack..itu normal jgn panik


pukulllll


ni hasil selepas pukul..bersedia untuk bakarrrr


bakar time

topping
1 cawan heavy whipped cream (lagi senang guna yg spray punya)
1 sudu teh vannila essence
1 sudu besar gula (tapi sebab aku punya meringue tu dah manis, maka aku tak buh pun)
buah buahan segar...strawberry, kiwi etc

cara buat (bila nak makan baru buat)
putarrrr semua bahan kecuali buah buahan sampai dia fluffy, pastu letak atas meringue tu (kalau guna spray tu spray je atas meringue tu. Hiaskan lah dengan buah buahan tadi...

note lagi..kes aku tak da buahan segar maka aku buh je lah buah dalam tin yg telah di sejat airnya...


ni hasil lepas bakar


ni lah hasilnyaaaa

nota lagi...lepas buat kali ke dua aku prasan gula tu tak leh kurangkan banyak sangat sebab if tak meringue tu tak naik sangat..jadi macam baulu penyek hahahaha
selamat mencuba!!!!

0 comments: