Pages

Monday, January 31, 2011

Apple Pie




yeahh aku merajinkan diri buat apple pie..actually kalau ada instant pastry tu aku lagi rajin hihih yalah nak buat filling tu senang ya amat..yg tricky part tu nak buat pastry tu..tapi aku buat jugala sebab cari hat instant tak jumpakan...resipi pastry tu mintak dr spupu ku Lily.

Pastry
2 cawan tepung gandum
150g butter sejuk
air sejuk dlm 2 3 sudu


Gaulkan tepung dengan butter sehingga menjadi serbuk roti (buat guna butter cutter atau garfu sebab if guna tangan akan cepat cair sebab tgn panas)..bagi rata semua...buat well kat tgh2 adunan tu..masukan air sejuk 1 sudu gaul...if tak boleh jadi doh lagi tambah lagi air..tapi air seminimum mungkin...
uli doh jadi bulat.kalau lembut tambah tepung sikit
canaikan doh ikut besar bekas pastry dan letak kat bekas tu elok2 jangan bg ada gelembung udara antara pastry dgn bekas..

(oh ya untuk apple pie ni ganda 2 resipi sebab ada pastry nak tutup pie nanti)

Filling
4 biji Apple (the best guna granny smith-apple hijau tu)
1 cawan gula
sedikit garam
sedikit serbuk pala
sedikit serbuk kulit kayu manis

Potong apple nipis2 (kalau rasa proses ni lama dan nak elak apple jadi kuning teroksida rendam hirisan apple dlm air garam - if guna teknik ni garam tak payah buh dah nanti)..dah settle toskan dan gaul dgn gula, sebuk pala n kulit kayu manis...gaul sebati...tuang dalam pastry tadi (if ada air dlm apple tu tuang sekali sebab gula tu memeng akan cair jadi caramel)

tutup pie dengan pastry 1 lagi..kelim tepi tu lawa lawa...sapu telur merah atas pastry tu nak bagi dia kuning keemasan..buat lubang/line dengan pisau kat pastry attas tu dlm 5 6 line supaya stim jus apple tu boleh keluar dari pie...
bakar 200 celcius selama 30 min pastu turunkan suhu 150 celcius selama 20 min

siap..keluarkan untuk sejuk sendiri...paling baik dimakan lepas 2 jam dia sejuk sendiri untuk bagi time apple tu tak cair

p/s aku lupa nak eggwash pastry atas tu..tu yg pucat