Pages

Friday, April 10, 2009

Hana Yori Dango -vs- Boys Over Flowers







Ohh aku tatau pasai pa..aku memang suka sangat dengan cerita ni..
kan aku pernah cerita dulu asal usul cerita ni kan...and ada banyak versi live action. Sebab cerita versi Korea ada kat astro, and aku tertengok dan terstreming kat internet, aku nak compare gak versi Jepun (bagi aku the best among all!!!) dgn Korea, yang Taiwan (Meteor Garden)tu aku ingat ingat lupa..lama dah tengok zaman U dulu tuuuu). Ada pun ni semua pandangan peribadi aku ja..lain orang mungkin lain pendapat ok!!

Jalan Cerita

Basically aku rasa Korea punya version fast pace sikit (ataukah sebab yang Jepun tu aku dah tengok dulu and aku dah tau apa nak jadi maka aku rasa Korea punya version punya lebih fast moving). Memang 2 cerita ni basic sama tapi olahan tu lain lain, macam F4 versi korea bagi aku agak "jinak" dari versi Jepun yang kijam dan buat sesuka hati.

Jalan cerita versi korea bagi aku lebih detail, watak F4 dia banyak dialog kalau compare Jepun, and as usual korea punya version mesti meleret sikit la kan...
Additional plot yang aku nampak versi korea ni ada kisah personal geng F4 yang tak da dalam versi Jepun. Lagi satu aku tak puas hati...kat korea umur berapa dah boleh bawak keta ha? Macam kat US ke? High School dah boleh bawa kereta? Sbb semua geng F4 (kecuali Ji Hoon yang bawak superbike) drive sendiri sport car yg lawa lawa woooo....
Ha lagu satu, mak Jyo Pyo kejam tapi tak nampak kejam, sangat makan dalam hingga sanggup tipu anak sendiri.

Tapi apa apa pun, hanya versi Jepun yang telah menghuru harakan emosi aku...boleh gelak dan nangis pada 1 masa tu...betapa berkesan dan hebat tak hebat la...

F4

(Ni versi semua..anime..taiwan..jepun..korea)


Ni versi anime


Ni F4 Jepun


Ni F4 Korea


Watak Utama

Domyouji Tsukasa-vs- Go Jun Pyo
(Matsumoto Jun) (Lee Min Ho)



Domyouji Tsukasa (Matsumoto Jun)

Bagi aku yang Matsujun lagi best jadi hero sebab kalau nak ikut dr manga dia, memang Jun lebih iras Domyouji. Jun lagi brutal dan nampak sikit ketakbetulan otak, kebodohan (ada masa), ego (kiranya memang Almighty Domyouji la...tak ada ciri ciri kelemahan yang ketara la kiranya). Kiranya kalau aku la...aku tinggai dah boyfriend cam ni..baik aku p kat Hanazawa Rui lagi tak siksa perasaan. Tapi kalau aku jd Makino aku pun torn between gak antara dua nih...nasib baik aku bukan Makino!
Kalau versi jepun ni, Domyouji ni macam kuat dari orang biasa, kena pukul teruk pun still boleh survive lagi, kalau orang lain kena tu dah pengsan koma lah. Pembentukan watak versi jepun memang gambarkan dia almighty as claim la.
Pemilihan si Matsumoto Jun ni memang sangat kena la dgn watak ni...dan telah menyebabkan aku jadi fangirl (yg tak la over punya fangirl) matsujun hihihih


Gu Jun Pyo (Lee Min Ho)

Lee Min Ho kalau compare dari versi korea yang bagi aku nampak kontrol macho sikit, lebih lembut(tak kijam), tak la almighty sangat sbb takut serangga, ular..siap boleh hilang kemachoan walaupun dikhalayak ramai..dari segi ni aku rasa maybe sript tu dah bentuk watak ni sebagai normal person, ada perasaan takut, lemah semua la..kiranya watak dia watak orang biasa cuma dia waris kepada empayar yg global dan kaya amat la kiranya. Aku tak nampak chemistry antara dia dan Jan Di.

Hanawara Rui -vs- Yoon Ji Hoo
(Shun Oguri) (Kim Hyun Joong)


Huhuhu dua-dua ni aku suka, approach yang sangat berbeza watak ni dalam 2 versi, tapi memang dua dua versi buat aku cair n jatuh centa dgn perangai mereka.


Hanazawa Rui (Shun Oguri)

Versi Jepun...pendiam, penyendiri yang amat ketara tak banyak dialog pun, tapi cukup je dgn pandangan mata dan mimik muka yang bg sampaikan apa yg dia rasa. Jelingan or pandangan je dah cukup buat ramai org cair kat dia..apatah lagi bila watak dia selalu jd penyelamat.Kalau aku jadi Makino (heroin) aku dalam dilema sungguh..tatau mana nak pilih huhuhuh dua-dua centa amat (Domyoji dgn Hanazawa Rui ni woooo...)


Yoon Ji Hoo(Kim Hyun Joong)

Versi Korea lak, mmg banyak dialog betul watak ni...memang jadi knight in shining amour lah kat Jan Di (heroin)..sentiasa ada bila diperlukan...Versi Korea ni aku mmg rasa tolonglah...baik ko amik je mamat ni dr Goo Jun Pyo tu...sebab aku rasa chemistry antara Jan Di dgn Ji Hoon ni lagi kena dan terasa kalau compare dgn Jun Pyo.Watak Ji Hoon dalam versi Korea ni lebih aktif, very talented in music (sampai muda muda leh jd music conductor tu..dasat tak dasat). Lagi satu, dalam versi Korea, Ji Hoon adalah anak yatim piatu, parent dia mati sbb accident, ada datuk..tapi ada masalah dgn datuk dia..ni kira tambahan plot dr versi Jepun. Lagi satu, kalau apa-apa jadi kat Jun Pyo, mesti Ji Hoon yang akan take over (sama ada Jun Pyo sdr yg mintak tolong cover or mmg dia sendiri ada kat right time and right place).

Nishikado Sojiro -vs- Si Yi Jung
(Matsuda Shota) (Kim Bum)



Nishikado Sojiro (Matsuda Shota)

Versi Jepun, watak Sojiro ni waris kpd Japanese Tea Ceremony punya famili yang disegani kat Jepun. Seorang womaniser dan selalu jadi geng penyelamat dgn Akira kepada Makino. Dikejar oleh best frend Makino tapi dia suka melarikan diri.


Si Yi Jung (Kim Bum)

Versi Korea lak, dia ni adalah pembuat tembikar yg terkenal dan amat berbakat. Womaniser gak, tapi yg lain sikit ada twist on personal life, bapak dia laki la dasat punya womaniser, mak tengah sakit pun kepit pompuan lain, so Yi Jung ni macam ada konflik dalaman dgn bapak dia. Yang best kat versi Korea ni, relationship dia dgn Ge Eul (bff heroin)lebih berkembang dan sangat menarik ditonton.

Mimasaka Akira -vs- Song Woo Bin
(Tsuyoshi Abe) (Kim Joom)



Mimasaka Akira (Tsuyoshi Abe)

Versi Jepun, dia ni pun playboy besar yg suka dgn mature woman, dalam versi Jepun, Akira dgn Shojiroh ni macam glue yang menyatukan F4, kalau tak mesti dah pecah belah dah F4 tu dgn konflik antara Domyoji dgn Hanazawa Rui tu.


Song Woo Bin (Kim Joom)

Versi Korea, sifat playboy dia tak nampak sangat, actually watak ni bagi aku macam tak prasan sgt pun.

Makino Tsukushi -vs- Geum Jan Di
(Inoue Mao) (Goo Hye Sun)



Makino Tsukushi (Inoue Mao)

Versi Jepun mmg sangat best pelakonnya...sangat sedih, terharu aku..bila dia gelak, aku gelak, bila dia nangis aku pun terasa juga dihati kesedihan dia. Memang pemilihan cast yang aku rasa memang best dan kena, sungguh kagum aku dgn semangat dia walaupun kadang2 buat tindakan bodoh jugak. Memang sangat padan dgn hero, chemistry yang mmg jelas terasa dan nampak natural.


Geum Jan Di (Goo Hye Sun)

Versi Korea, pada mula aku tengok aku tak suka sebab watak dia macam kasar sangat dan terlalu tomboy, tapi semakin tengok makin suka, tapi masih gagal buat aku rasa kesedihan yang dia alami, tapi serius chemistry Jan Di dgn Ji Hoon sangat kuat dari dgn Jun Pyo sampai aku rasa buat pa la ko nak kat si Jun Pyo tu...(tapi yelah tak kan nak lari dr citer asalkan)

Tapi apa apa pun cerita ni tak kira versi apa pun memamg best, tapi personal pick aku off course versi Jepun lah tapi Korea punya pun nod bad sungguh enjoy tengok citer ni...soo sapa yg tak tengok lagi sila lah tengok..mmg best sampai Dalin yg tak tengok citer Jepun pun telah ku paksa tengok dan kata citer ni best!

4 comments:

totti 10 said...

kat blog saya ade domyoji versi malaysia nama dia kuyu
hahahahahaha

SN said...

sesungguhnya dah baca kat bloq awak itu hari itu...hihiih

aishah said...

Aku pon suke dengan watak dari jepun berbanding korea. Adoh aku tengok versi korea pon coz nak tengok kehebatan cite jepun tu. tapi adoh meleret2 sampai nak masuk 6 bulan aku ambek mase nak habiskan tengok. berbanding hanadan dah lebih 20 kali aku tengok wei. penangan Matsujun punye pasal. dulu ade tengok meteor garden best jugak tapi lembik semacam je si dominsi. second MG menyakitkan hati betul. baik x payah tengok. ape2 pon Hana Yori Dango merupakan drama yang paling best setakat ni.

SN said...

kan aishah....versi jepun wayyyy much better..tapi adapun evertime aku marathon hyd aku akan diilanda prasaan emo teramat macam akula MAKINO mau 2 3 ari baru stabil..kengkawan aku semua akan susah hati kalau aku stat tgk balik citer ni hihihih