Pages

Monday, September 8, 2008

Keras tangan!!! Jahit manik???? - part 1

O ya..Selamat berpuasa...

Bila dah posa off course nak rayakan...baju raya aku tahun ni kain plain...sebab plain..aku kenala kasi dia corak2 sikitkan...malangnya...tukang jahit manik aku dah tamau amik dah sebab dah penuh..maka aku kenala buat sdr!!!

Sungguh bersemangat aku nak buat jahit manik ni 1st time nih!!!Since aku memang 0 bab bab jahit manik ni..aku pun guna pertolongan en google cari kot2 ada blog ka hapa ka yg bole bg idea kat aku yg mmg tatau hapa2 ni (aku baru tau jarum manik ni jarum lain tau!!! ingat jarum besar yg dok jahit biasa tu...rupanya lagi halusssss)

Ok..aku dah jumpa gila banyak blog pasai jahit manik ni..rambang biji mata tgk...corak best2..tapi sebab aku tahu siapa diri ini (hehehe..rajin mula2 je..pas tu lama2 boring, nak buat tgk mood)dah la 1st time lagi kan maka buat yg simple dah la, pas tu dah la nak pakai raya maka aku hanya ada lebih kurang 3 minggu nak siap ni!!!

Makanya...jumaat tu sebelum p offis aku singgah la kedai bli jarum, manik koran etcla..buat persediaan...



taraaaaa...ni la bahan2 utama yg digunakan dlm acara jahit ni

ok...dah bli...tghmalam sabtu sambil tgk tv aku ada mood nak buat..maka aku pun dgn gagah berani start projek aku ni!!!!

Aku dok bayang camno rupa aku nak buat ni...aku pun pikir2 aku nak buat camni la kot (meh tgk jadi rupa final projek gini ke aku alter pas tu)...


ni aku tabur2 je manik tu kasi idea rupa camna aku nak buat...

ok dah dapat mentol atas kepala aku pun buat la garis2 panduan nak jahit..siap pakai kapur tigasegi yg aku tgk tailor aku guna, siap rasa mcm pro lagi...tetiba aku rasa macam Bob the Builder...U can do it Yes U can!!!!




ni proses tanda2 tempat nak jahit manik tu (nampak kapur 3 segi biru tu...ha!!)

Dah tanda tanda tu maka proses menjahit pun bermula!!!!!



ha...ni hasil kerja mula2...pas tu tgk macam tak kemas (aku ni masalah sikit...ada sikit2 prasaan perfectionist rupanya!!!)



nampak tu..jahitan tak kemas ada ruang2 antara kain dgn manik tu!!!! tak puas ati...
aku pun dgn jayanya buka balik dan jahit la balik!!!!



ni la hasil keras tangan aku....dah siap dah 2 blah tangan!!! ni baru phase 1...phase 2 belum lagi...

tetiba aku rasa nak buat cam lain lak design dr idea asal aku...
ni aku tgh pikir ni...malas ke rajin? hmmmmmm....

...to be continue....

4 comments:

dalin said...

ganassss hang menjahit... ganasssss... takleh jadi ni... aku kena suruh hang jahit kat aku. aku pun tatau jarum dia lain

SN said...

hahahah ni ganas ka? malu aku!!! ni hat paling sempoi yg aku terpikir tau!!

Aziela said...

Sadisnyaaa.....Baya pandai jahit manik kat bajuuuuu....hhuhuuh....Aku plak..masih lagi tak reti nak jahit, walaupun sekadar cangkuk seluar laki aku..huhuhuuh. Baya, baper hengget sepasang jahit manik?

SN said...

hahahaha kot nanti rosak baju aku tak jamin yeeee.....
baik hang anta kat org yg pro